Home / Gasztro & Receptek / Túrós rétes pisztáciakrémmel – A klasszikus újragondolva

Túrós rétes pisztáciakrémmel – A klasszikus újragondolva

túrós rétes

A rétes az egyik legkedveltebb közép-európai desszert, amely hosszú évszázadok óta szerepel a magyar konyha desszertrepertoárjában. Leggyakrabban almás, meggyes, mákos vagy túrós töltelékkel készül, azonban ma már egyre többen keresik az újragondolt változatokat is – ilyen például a túrós rétes pisztáciakrémmel.

Ez az ínycsiklandó kombináció a hagyomány és a modern gasztronómia találkozása: a selymes túrókrém tökéletes alapot ad a gazdag, enyhén édes pisztáciás rétegnek, mindezt ropogós rétestésztába tekerve.

 A túrós rétes rövid története

A rétes eredete a keleti konyhákig nyúlik vissza: a török baklava és hasonló réteges tésztás édességek inspirálták a Monarchia konyhaművészetét. Magyarországon a 18–19. században vált igazán népszerűvé, főként ünnepi alkalmakkor.

A túrós rétes a legkedveltebb változatok közé tartozik, főleg vidéken, ahol a túró háztáji alapanyagként mindig kéznél volt.

A pisztáciakrém – A luxus íz

A pisztácia az utóbbi években igazi gasztronómiai sztár lett. Az olasz pistacchio di Bronte a legismertebb fajta, rendkívül aromás és élénk színű. Ebből készül a híres pisztáciakrém, amit süteményekhez, fagylaltokhoz, de akár kenhető krémként is használnak.

A túrós rétes pisztáciakrémmel egy nem várt, de annál tökéletesebb párosítás: a túró savanykás-tejszínes íze ellensúlyozza a pisztácia krémes édességét.

Alapanyagok – Amit be kell szerezni

Hozzávalók (8 adaghoz)

A réteshez:

  • 1 csomag réteslap (6–8 lap)
  • 60 g olvasztott vaj vagy semleges ízű olaj

A túrós töltelékhez:

  • 500 g félzsíros tehéntúró
  • 1 tojás
  • 80 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál búzadarara
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1–2 evőkanál tejföl

A pisztáciakrémhez (házi változat):

  • 150 g natúr (nem sós!) pisztácia
  • 50 g porcukor
  • 2 evőkanál tej
  • 1 evőkanál semleges olaj (pl. napraforgó)
  • 1 csipet só
  • pár csepp mandula- vagy vaníliaaroma (opcionális)

Tetejére:

  • porcukor
  • durvára vágott pisztácia (díszítéshez)

A pisztáciakrém elkészítése

Ha nem szeretnél boltit használni, íme a házi pisztáciakrém receptje:

Lépések:

  1. Pisztácia előkészítése: Forralj vizet, majd öntsd le vele a pisztáciát. Hagyd állni 5 percig, majd hámozd meg a szemeket (így élénkzöld lesz).
  2. Pirítsd meg: Egy száraz serpenyőben kissé pirítsd meg, így még intenzívebb lesz az íz.
  3. Aprítás: Robotgépbe tedd a pisztáciát, add hozzá a porcukrot, a csipet sót, és indítsd el.
  4. Krémesítés: Amikor már por állagú, add hozzá a tejet, olajat és az aromát. Turmixold simára.
  5. Tárolás: Kis üvegbe téve hűtőben 1 hétig eláll.

A túrós töltelék elkészítése

A tökéletes túrótöltelék titka az egyensúly: legyen selymes, de ne túl nedves.

Lépések:

  1. Egy tálban villával törd át a túrót.
  2. Add hozzá a tojást, porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, búzadarát.
  3. Lazítsd tejföllel – ne legyen túl folyós!
  4. Keverd simára, majd hagyd állni 10–15 percet.

 Rétes összeállítása

Előkészületek:

  • Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses: 170°C).
  • Teríts ki egy réteslapot, kend meg olvasztott vajjal/olajjal, majd jöhet a következő.
  • 3–4 lapot rétegezz így.

Töltés:

  • A lap alsó harmadára halmozd a túrós töltelék felét.
  • Kanalazz rá pisztáciakrémet (kb. 3-4 evőkanál).
  • Óvatosan tekerd fel.
  • Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
  • Tetejét kend meg vajjal, szurkáld meg villával.
  • Ismételd meg a másik rétessel is.

 Sütés és tálalás

Sütés:

  • Süsd kb. 30–35 percig, amíg aranybarna nem lesz.
  • Ha kész, hagyd langyosra hűlni.

Tálalás:

  • Porcukrozd le.
  • Szórd meg aprított pisztáciával.
  • Tehetsz mellé vaníliasodót vagy pisztáciás mascarponekrémet.

Tálalási variációk

  • Hidegen is finom: másnapra is tökéletes reggelire.
  • Mascarponekrémmel: 250 g mascarpone + 2 evőkanál porcukor + 1 evőkanál pisztáciakrém.
  • Fagylalttal: Vanília vagy pisztáciafagylalt mellé kínálva elegáns desszert.

Tippek, trükkök, hibák elkerülése

Tippek:

  • A réteslapot mindig takard le nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki!
  • Ha nincs időd pisztáciakrémet készíteni, válassz minőségi bolti változatot, pl. olasz márkát.
  • Fagyasztható: nyersen is lefagyasztható a rétes, majd frissen süthető.

Gyakori hibák:

Hiba Megoldás
Túró túl folyós Adj több búzadarát vagy hagyd lecsepegni
Réteslap kiszakad Rétegezz legalább 3 lapot és ne tölts túl sokat
Töltelék kifolyik Szurkáld meg a tetejét és ne legyen túl folyós a töltelék

Extra ötletek és variációk

  • Málnás túró – pisztácia rétes: adj a túrótöltelékhez friss vagy fagyasztott málnát.
  • Pisztáciás-almás: túró helyett fahéjas-almás töltelék mellé megy a pisztáciakrém.
  • Cukormentes verzió: eritrittel, light túróval, házi cukormentes pisztáciakrémmel is készíthető.

Miért különleges ez a rétes?

Ez a desszert egyszerre tradicionális és modern, házias és elegáns. Kiváló választás, ha vendégeket vársz, vagy egy különleges hétvégi ebéd után kínálnál valami újat.

A túrós rétes pisztáciakrémmel egy igazi meglepetés – a klasszikus magyar desszert egy mediterrán csavarral.

Régi ízek, új lendület

A gasztronómia szépsége épp abban rejlik, hogy a hagyományos recepteket bátran újraértelmezhetjük. A túrós rétes pisztáciakrémmel nemcsak különleges, hanem rendkívül finom is – ráadásul könnyen elkészíthető otthon is.

Próbáld ki, kísérletezz bátran az arányokkal, tálalással – és ha ízlett, oszd meg másokkal is!

Ha valami frissítő, gyümölcsös nasit is készítenél, akkor a málna fagylalt tökéletes választás lesz! Íme, hogyan készítheted el fagyigép nélkül, pár egyszerű hozzávalóból, akár vegán verzióban is!

Címkézve:

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sol de Janeiro kozmetikai termékek

Kövess minket!

NYEREMÉNYJÁTÉK

IRATKOZZ FEL ÉS VEGYÉL RÉSZT NYEREMÉNYJÁTÉKUNKBAN! ÉRTÉKES
AJÁNDÉKOKAT SORSOLUNK KI!*

További hírek

A Záhonyi Rendőrkapitányság teljes illetékességi területén átfogó és kiemelt rendőri ellenőrzést vezetnek be egy meghatározott időszakban. A hatóság célja, hogy >> tovább

Gyógyszermaradványok a talaj mélyén: egyre több tényező bizonyul kritikusnak A legújabb hazai kutatási eredmények alapján a talajba kerülő gyógyszermaradványok viselkedése >> tovább

Engedély nélküli vadászat: lebukott a volt hivatásos vadász A Szerencsi Rendőrkapitányság komoly bűncselekmény gyanújával indított eljárást egy férfi ellen, akit >> tovább

A bankok tiltakoznak az ingyenes készpénzfelvételi limit emelése ellen A Magyar Bankszövetség határozottan elutasítja a kormány legújabb javaslatát, amely az >> tovább

Az AI hatása a munkahelyi kapcsolatokra – forradalom a szervezeti kultúrában A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán technológiai újdonság, >> tovább

Betörés az V. kerületben: a Dunába ugrott a menekülő tolvaj Budapest belvárosában filmbe illő üldözés zajlott le 2025. október 21-én >> tovább

Miért élnek tovább a nők, mint a férfiak? – új kutatás az evolúció mélyére ás Világszerte ismert tény, hogy a >> tovább

Nemzetközi hallgatók új gasztrohelyeket nyitottak Győrben: palesztin pékség és amerikai hot dog bisztró színesíti a belvárost Győr gasztronómiai palettája ismét >> tovább

Újabb baracskai sütőipari üzemet zárt be a Nébih – döbbenetes higiéniai hiányosságokat találtak A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) újabb súlyos >> tovább

Az orosz árnyékflotta titkait leleplező újságírók kapták az Európai Parlament rangos díját Az idei Daphne Caruana Galizia-díjat a Follow the >> tovább