A rakott ételeknek mindig van valami otthonos bája – az ember már a sütőből áradó illatokból sejti, hogy valami kiadós, meleg, lelket melengető fogás készül. A rakott cukkini pont ilyen étel: a klasszikus rakott káposzta vagy rakott kel ihlette, de egy könnyedebb, nyáriasabb változatban, amiben a cukkini játssza a főszerepet. Könnyen elkészíthető, mégis bőséges, és ahogy sok rakottasnál lenni szokott, másnap talán még finomabb is, mint frissen!
Ez az étel méltán lehetne a rakott káposzta „zöldebb” unokatestvére, de ne tévesszen meg senkit a cukkini visszafogott íze – ebben a receptben olyan gazdag fűszerezéssel és szaftos húsos raguval párosul, hogy minden falatja igazi ízélmény.

Hozzávalók 4-6 éhes szájra:
- Kb. 1 kg friss cukkini (lehet vegyesen világoszöld és sötétzöld héjú is)
- 0,5 dl fehérborecet
- 1 teáskanál só a cukkinihez
- 15 dkg rizs
- 1 kis babérlevél
- 50 dkg darált sertéshús
- 10 dkg füstölt bacon
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 érett paradicsom
- 2 húsos zöldpaprika
- 1 nagy doboz (450 g) tejföl + extra a tálaláshoz
- Reszelt sajt ízlés szerint (edami, trappista, vagy akár füstölt is lehet)
- Fűszerpaprika, majoránna, friss vagy szárított kapor
- Só, bors ízlés szerint
- Kevés zsemlemorzsa a tepsi szórásához
- Egy kis olaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés lépésről lépésre:
Cukkini előkészítése: A cukkinit hosszában félbevágjuk, magos belsejét egy kanállal kikaparjuk, majd a húsos részét durvára reszeljük. Egy tálban megszórjuk sóval, meglocsoljuk a fehérborecettel, és alaposan összeforgatjuk. Hagyjuk állni legalább 20 percet, hogy levet eresszen, majd kézzel vagy konyharuhában alaposan kinyomkodjuk. Ezt a lépést nem érdemes elsietni – így lesz igazán kellemes állagú a cukkini a sütés után.
Rizs főzése: A rizst szokásos módon megfőzzük, de egy apró babérlevéllel együtt, hogy különlegesebb, aromásabb ízt kapjon. Ha kész, eltávolítjuk belőle a babérlevelet, és félretesszük.
Húsos ragu: Egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott bacont, majd amikor kissé kiolvadt a zsírja, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Üvegesre pároljuk, ezután mehet bele a darált hús. Addig sütjük-pároljuk, míg a hús teljesen kifehéredik és egy kicsit le is pirul. Ekkor fűszerezzük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, fűszerpaprikával, majoránnával, kaporral. Felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje, és 30 percig főzzük, mintha pörköltet készítenénk. Közben a hús finoman összeérik a fűszerekkel, és mennyei illatok lengik be a konyhát.
Zöldségek hozzáadása: A paradicsomot és a paprikát felkockázzuk, és a húsos raguhoz adjuk. Még 5-10 percig főzzük, hogy a zöldségek kissé megpuhuljanak, de ne essenek szét. Végül a kész rizst is belekeverjük a húsos alapba, és ezzel el is készült a rakottasunk közepe.
Összeállítás: Egy nagyobb tepsit (kb. 32 cm-es) vékonyan kiolajozunk, majd megszórjuk zsemlemorzsával, hogy ne ragadjon le a cukkini. Az előkészített cukkini felét egyenletesen elosztjuk az alján, és megkenjük néhány kanál tejföllel. Erre jön a rizses-húsos ragu, amit szintén szépen elsimítunk. Végül a maradék cukkinit is elosztjuk a tetején, kicsit lenyomkodva. Az egész tetejét vastagon megkenjük tejföllel, és végül megszórjuk reszelt sajttal – minél több, annál finomabb!
Sütés: Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 40-50 perc alatt szép aranyszínűre és egybesültre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, lefedhetjük alufóliával, majd az utolsó 10 percre levesszük, hogy szépen megpiruljon.
Tálalás: Pihentessük legalább 10-15 percig, mielőtt szeleteljük, így jobban összeáll. Tálaláskor kínáljunk mellé még egy kis tejfölt – hidegen és melegen is isteni!
Ez a magyaros rakott cukkini nemcsak finom, hanem praktikus is – remekül újramelegíthető, sőt, hűtőben tárolva akár több napig is eláll. Könnyű, mégis laktató fogás, amit az egész család szeretni fog – még azok is, akik amúgy nem rajonganak a cukkiniért. Próbáld ki, és garantáltan bekerül a kedvenc receptjeid közé!




















